13.06.2010



GÜVENLİ VE HUZURLU BELDE

Çağlayancerit’te yerleşimin M.S 3-4.yüz yıla dayandığı tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır.

İlçenin adının Orta Asya’dan gelen Cerid Aşiretinden geldiği ve bu adla tanındığını söyleyebiliriz. “Çağlayan” tabirinin ise sularının çokluğuna dayanarak kullanıldığı olasılığı kuvvetli bir ihtimaldir.

31 Aralık 2007 itibari ile ADNKS Sayımı sonuçlarına göre ilçe nüfusu 13.500 Erkek, 13.346 Kadın olmak üzere toplam 26.846 dır. Bu nüfusun 12.454’ ü ilçe merkezinde, 14.392' si ise beldeler ve köylerde yaşamaktadır.

Çağlayancerit Kahramanmaraş’ın merkez köyü iken 1986 yılından itibaren ilçe olmuştur. Kahramanmaraş’tan, Narlı Pazarcık güzergahı takip edilirse şehre uzaklığı 110 km. dir. Bu güzargah yaygın bir şekilde çalışmaktadır. K.Maraş Şehirlerarası garajından her saat başı minibüs kalkmaktadır.Bu güzergahtan başka, ilçeye K.Maraş doğukent istikametinden dağ yolu tabir edilen Bertiz köyleri yolundan çağlayancerit şehre 64 km. dir. Bu yol tek şerit olup asfalttır ve manzarası güzel ama biraz virajlıdır. Buradan ilçeye ticari araç çalışmamaktadır. Bundan başka, Gölbaşı istikametine giden demir yolu vardır. Söğütlü durağı ilçenin karayolu ile kesişmektedir. Bu duraktan ilçe 25 Km.dir. Gölbaşı ilçeye 40 km. doğu uzaklıktadır. Yolları güzeldir.Ulaşım seri ve kolaydır.

Çağlayancerit dağlık bir yerdir. Arazileri engebelidir. Güneyinde Öksüz Dağı, kuzeyinde Engizek Dağları ile çevrili bir vadinin içerisindedir. İlçenin bulunduğu yer rakımı 1150 mt olup Öksüzdağı zirvesi 1858 mt.dir. Engizek dağı ise 2500 mt. yüksekliktedir. Doğudan batıya uzanan Uludere vadisi çok az su barındırır. Vadi oldukça yeşildir. Kavak, söğüt gibi sudan beslenen ağaç türleri yetişir. Dağlarında, dünyada ender rastlanan Sedir (kamalak) ağaçları yetişmektedir. Bu türden başka yer yer ardıç, meşe gibi ağaçlarda yetişmektedir. Öksüzdağı koruma altına alınmış olup bu dağlarda; adaçayı, kuşburnu, kekik, kenger, keven gibi çok çeşitli faydalı bitkiler yetişmektedir. Arıcılık için ideal bir yer olup balı oldukça kalitelidir. İlçenin içerisinden Engizek dağlarından uzanan kanyon görünümünde olan zorkun deresi geçmektedir. Bu derenin hemen yanı başında evler sıralanmıştır. İlçeyi iki mahalleye ayıran bu derenin doğusu İstiklal mahallesi, batısı ise Fatih mahallesidir. Coğrafi olarak Çağlayancerit gerçekten yayla görünümünde yemyeşil ve çok güzel bir manzaraya sahiptir.

Çağlayancerit’te Karasal Akdeniz iklimi hakimdir. Kışları soğuk ve yazları sıcaktır. Yayla havası hakimdir. Yaz aylarında (Temmuz, Ağustos) gündüzleri zaman zaman sıcak olsa da geceleri serindir. İlk ve sonbahar ayları serin geçer. Kışları yağışlı ve soğuktur. Bol miktarda kar yağar. Kardan kısa süreli de olsa zaman zaman yollar kapanır. Kışları uzun sürer. Tüm iklimler burada hakkıyla yaşanır. Yazları sıcaklık değeri gündüzleri 40 geceleri 21 derece olur. Kışları soğukluk değeri gündüzleri 0-10 derece geceleri -4 ila +4 derece arası değişir. Ama havası son derece sağlamdır. Hasta etmez. Rutubet yoktur.

Çağlayancerit, dar bir yerleşim yeri olması nedeniyle, değişik iş kollarından oluşan mevsimlik işçi göçü oluşmaktadır. Hayvancılık ve tarım ikinci sırayı oluşturur. İşçi göçü yazları bilhassa Çukurova’ya olmaktadır. Çapa ve pamuk toplama ailece gidilen bir çalışma alanıdır. Mevsimlik çalışma %65 lik bir dilimi oluştururken, Tarım, hayvancılık ve hizmet diğer dilimi oluşturur. Mayıs-Aralık aylarında dışarıda çalışan ilçe halkı diğer aylarda ilçede kalırlar. Tarım ve hayvancılıkta daha çok aile işletmeciliği hakim olup, yetiştirilen ürünler daha çok aile içerisinde tüketilmektedir. İlçe halkı kendi yetiştirdiği, elma üzüm, şeftali, kaysı, kiraz vb. ürünleri daha çok kendisi tüketmektedir. Hemen hemen her meyve ve sebze yetişir.İlçede sebze yetiştiriciliği de aynı durumdadır.

Ticari olarak kabul gören en önemli tarımsal faaliyet şüphesiz ceviz (goz) yetiştiriciliğidir. Dünyaca ünlü olan Çağlayancerit cevizi ilçe için önemli bir tarımsal faaliyettir. Adına Festivaller düzenlenen ceviz gerçekten bu ünü hak etmektedir. Cevizi çok kalitelidir.

İlçede hemen her dalda işyerleri mevcuttur. Fırınından, marketine, mobilyacısından, petrolcüsüne, sebzecisinden, ayakkabıcısına, kasabına kadar hemen her şeyi bulmak mümkündür. Cuma günleri Pazar kurulmaktadır. Yerli ve diğer sebze ve meyveler satılmaktadır. Her türlü ihtiyaç maddeleri satılmaktadır. Cuma günü adeta bir panayır günü gibidir. Yerel yiyecekler arasında tarhana, Üzüm sucuğu, pekmez, pestil sayılabilir. Buraya dışarıdan gelen insanlar bu konuda hiç bir sıkıntı yaşamazlar.

Barınma olarak, Çağlayancerit’te dışardan gelen memur ve misafirler için ev bulma imkanı vardır. Çağlayancerit'te son yıllarda güzel evler yapılmaktadır. Bu konuda da fazla sıkıntı yoktur. Ancak, otel  yoktur. Misafirler genellikle tanıdıklarda kalırlar. Yapılaşma eskiden toprak ve ahşap evler iken şimdilerde hep betonarme evler yapılmaktadır. İlçe doğudan batıya uzanan bir uzun caddesi ile ön plandadır. Yapılaşma genellikler bu cadde üzerinde hakimdir. Eski ilçe ise kuzeyde kalmaktadır ve evler genellikle taş ve ahşaptır. Tipik bir köy ve kent arasında Anadolu ilçesidir.

Eğlence olarak, Çağlayancerit’te kahvehaneler, bilardo salonları, çay bahçeleri mevcuttur. Göz başları, su başları mesire alanı olarak kullanılır. Suyu çok kaliteli ve soğuktur. Bu yönüyle de çağlayancerit öne çıkmaktadır. Aksu çayı ve Göksu çaylarında doğal alabalık yetişmektedir. Olta balıkçılığı hobi olarak yapılabilir. Ayrıca dağ yürüyüşü, avcılık da eğlence olarak yapılacak hobilerdendir. İlçe eski bir tarihe sahip olduğundan definecilik adrenalin olarak yapılacak heyecanlı eğlencelerdendir.

Çağlayancerit son derece güvenli ve huzurlu bir yerdir. Hemen herkes birbirine akrabadır. Hemen hekes bir birini tanır. Fazla olumsuzluklar yaşanmaz. İnsanlar genellikle temiz, dürüst, candan, paylaşımcı ve misafirperver insanlardır. İnsanlarından hiçbir zarar gelmez. Evlerin kapısı çoğu zaman kilitlenmez. Yazları insanlar dışarılarda yatarlar. Kimse kimsenin eşyasına, malına dokunmaz. Uyumlu insanlardır. Her şey meydanda durur. Kimse kimsenin namusuna ırzına yan gözle bakmaz. Son derce güvenli bir yerdir. Fazla adli olay olmaması sebebiyle adliye teşkilatı kaldırılmıştır. İki yıl önce polis teşkilatı kurulmuştur. Askeriyesi mevcuttur. Trafik fazla yoğun değildir. Geri kalmış bir ilçe olmasına rağmen insanlarının güzelliği, iyiliği, dürüslüğü, misafirperverliği, güvneli ve şirin bir yer olması sebebiyle buraya gelen memurlar hep memnun ayrılmışlardır. Hatta kimileri mümkün olsa burada yerleşmeyi istemişlerdir. Çağlayancet’te gelecek memurlar hiç düşünmeden gelebilirler. Memnun kalacaklarından eminiz.

Çağlayancerit bir ilçede olan hemen her şey var; telefon, internet, elektrik, su şebekesi, alt yapı, cami, okul, sağlık ocağı, öğrenci ev ve yurtları ile gelişmeye çalışan bir ilçedir.

İnsanları dindardır. Sünni Hanefi mezhebindendir. Bozlar kasabası Kürt ve alevidir. Muhafazakar bir dini ve kültürel yapı hakimdir. Bir adet çok programlı lisesi, bir adet yatılı okulu, iki adet ilköğretim okulu mevcuttur. Yüksek okul yoktur. İnsanları genellikle fakir ve orta halli işçi sınıfı insanlardır. Halim selim insanlardır.Bir adet sağlık ocağı mevcuttur. Arada bir uzman doktur gelmektedir. Entegre Devlet Hastanesi yapılmış olup maalesef henüz faaliyete geçirilememiştir. Bu konuda sıkıntı vardır.

İlçenin mevcut siyasi yapısı sağcıdır.Mevcut belediye başkanı AKP den seçilmiştir. Seçim zamanları oldukça hareketli ve hararetli çekişmelere sahne olmaktadır.

Mehmet Bahçe
Mali Müşavir
16.07.2010

Hiç yorum yok: